Alois Marhoul

Alois Marhoul, narozen 24. 6. 1951, vyučený kuchař, absolvent hotelové školy v Mariánských Lázních, přes dvacet let pracoval ve veřejném stravování (kuchař, číšník, provozní, náměstek hotelu). Od roku 1991 provozuje gastrobazar. Sportuje, cestuje po vlastech českých, ale i zemích celého světa. Od roku 2008 uděluje Mobelovu cenu za poezii. Básně píše od svých osmnácti let. Na svém kontě má jedenáct básnických sbírek , jejichž poetičnost a jemný humor vyvolává lehký úsměv ve tvářích čtenářů a posluchačů. V roce 2016 mu vyšla knížka Kuchař básníkem, básník kuchařem, složená z receptů, poezie, fejetónů a úvah. Je členem rady Obce spisovatelů České republiky, členem Českého centra Mezinárodního PEN klubu, v roce 2014 byl zařazen do digitální knihovny básníků 185 zemí všech dob: POETAS SIGLO XXI ANTOLOGIA DE POESIA + 12 000 POETAS de 185 PAISER. Editor: Fernando Sabido Sanchez.

Alois Marhoul tradičně pokřtí novou sbírku básní v Happeningovém vlaku


Otázka jubilejního 20. ročníku festivalu: „Co pro mne znamená zpívaná poezie“

Je tomu několik let, kdy jsem na Srí Lance vysoko nad malým městem, v horách v naprosté tmě, v tichu přerušovaném pouze tlukotem mého srdce, zaslechl nádhernou hudbu. Hudbu, při níž jsem cítil nepopsatelné pocity blaha, štěstí, propojení s celým vesmírem. Až později, doma, při poslechu hudebníka hrajícího na tibetské mísy, jsem se dozvěděl, že jsem slyšel hudbu, která je vzdálenou ozvěnou zrození vesmíru, ozvěnou Velkého třesku. A vždy, když slyším zpívat Bulata Okudžavu, Vladimíra Vysockého, Karla Kryla, Jaromíra Nohavicu, Jiřího Suchého, Karla Plíhala, Radůzu nebo Jiřího Dědečka, mám podobné pocity.